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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
10/07/2017 |
Data da última atualização: |
27/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SOUZA, N. L. G. D.; MUNK, M.; BRANDAO, H. de M.; OLIVEIRA, L. F. C. de. |
Afiliação: |
Nelson Luis G. D. Souza, Universidade Federal de Tocantins; Michele Munk, UFJF; HUMBERTO DE MELLO BRANDAO, CNPGL; Luiz Fernando C. de Oliveira, UFJF. |
Título: |
Cytotoxicity and compatibility of polymeric blend Evaluation of the cytotoxicity in fibroblast bovine cells and compatibility of Poly(?-caprolactone)/Poly (methyl methacrylate-co-butyl methacrylate) blend films. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Polymer-Plastics Technology and Engineering, v. 56, n. 10, 2017. |
Páginas: |
8 p. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Blends between poly(?-caprolactone) (PCL) and poly(methyl methacrylate-co-butyl methacrylate) (PMMA-co-BMA) were prepared by solution blending in the presence of dichloromethane as solvent. The compatibility of the blends was studied by FT-IR, Raman spectroscopy, micro-Raman imaging and thermogravimetric analysis. Cytotoxicity assays were also performed to assess the feasibility of using such materials in veterinary devices. Based on results, we conclude that PCL and PMMA-co-BMA form compatible blends owing to specific interactions between carbonyl groups of PMMA-coBMA and hydrogens present in the polymeric chain of PCL. Furthermore, these materials were not toxic to bovine fibroblasts, which supports their possible use in cattle veterinary devices. |
Palavras-Chave: |
Compatibility; Poly(methyl methacrylate-co-butyl methacrylate); Polymer blends. |
Thesaurus Nal: |
cytotoxicity. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01558naa a2200217 a 4500 001 2072393 005 2023-01-27 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOUZA, N. L. G. D. 245 $aCytotoxicity and compatibility of polymeric blend Evaluation of the cytotoxicity in fibroblast bovine cells and compatibility of Poly(?-caprolactone)/Poly (methyl methacrylate-co-butyl methacrylate) blend films.$h[electronic resource] 260 $c2017 300 $a8 p. 520 $aBlends between poly(?-caprolactone) (PCL) and poly(methyl methacrylate-co-butyl methacrylate) (PMMA-co-BMA) were prepared by solution blending in the presence of dichloromethane as solvent. The compatibility of the blends was studied by FT-IR, Raman spectroscopy, micro-Raman imaging and thermogravimetric analysis. Cytotoxicity assays were also performed to assess the feasibility of using such materials in veterinary devices. Based on results, we conclude that PCL and PMMA-co-BMA form compatible blends owing to specific interactions between carbonyl groups of PMMA-coBMA and hydrogens present in the polymeric chain of PCL. Furthermore, these materials were not toxic to bovine fibroblasts, which supports their possible use in cattle veterinary devices. 650 $acytotoxicity 653 $aCompatibility 653 $aPoly(methyl methacrylate-co-butyl methacrylate) 653 $aPolymer blends 700 1 $aMUNK, M. 700 1 $aBRANDAO, H. de M. 700 1 $aOLIVEIRA, L. F. C. de 773 $tPolymer-Plastics Technology and Engineering$gv. 56, n. 10, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 14 | |
2. | | GRANJA, M. O. do; OLIVEIRA, R. M. E.; ROSA, S. D. V. F. da; VEIGA, A. D.; SOUZA, L. N. C. de; CLEMENTE, A. da C. S. Características físico-químicas de diferentes genótipos de café resistentes à ferrugem, em cafés integrais e torrados. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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3. | | SOUZA, L. N. C. de; CARDOSO, D. B.; OLIVEIRA, R. M. E.; ROSA, S. D. V. F. da; ROMANO, M. R.; GRANJA, M. O. do. Características físico-químicas dos grãos de café de diferentes níveis de qualidade da bebida. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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4. | | STEPHANO FILHO, R.; PEREIRA, C. C.; COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; SOUZA, L. N. C. de; COELHO, L. F. S. Ação antioxidante em sementes de Coffea arabica L. com elevado nível de deterioração. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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5. | | FIGUEIREDO, M. A.; ROSA, S. D. V. F. da; CLEMENTE, A. C. S.; RICALDONI, M. A.; CARVALHO, C. P.; FILHO, R. S.; SOUZA, L. N. C. de. Antioxidantes endógenos e exógenos em sementes de Coffea Arabica L. secadas por diferentes métodos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 42., 2016, Serra Negra, SP. Produzir mais café, com economia, só com boa tecnologia: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2016. 466 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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6. | | PEREIRA, C. C.; ROSA, S. D. V. F. da; COELHO, S. V. B.; COELHO, L. F. S.; SOUZA, L. N. C. de. Antioxidant treatment in whole and partitioned coffee seeds. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 26., 2016, Kunming,Yunnan, China. Proceedings... ASIC - Association for Science and Information on Coffee, 2016. p. 121.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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7. | | SOUZA, L. N. C. de; CARDOSO, D. B.; OLIVEIRA, R. M. E.; ROSA, S. D. V. F. da; COELHO, E. V. B.; CLEMENTE, A. da C. S. Atributos físicos de grãos de café de diferentes níveis de qualidade da bebida. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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8. | | VILELA, A. L.; ROSA, S. D. V. F. da; SOUZA, A. C. de; CARDOSO, D. B.; SOUZA, L. N. C. de; STÉPHANO FILHO, R. Caracterização física e fisiológica de sementes do cafeeiro Big coffe. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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9. | | LOUSADO, A. V. C.; OLIVEIRA, R. M. E.; ROSA, S. D. V. F. da; SOUZA, L. N. C.; GRANJA, M. O. Caracterização química de clones de diferentes cultivares de café com resistência à ferrugem. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 42., 2016, Serra Negra, SP. Produzir mais café, com economia, só com boa tecnologia: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2016. 466 p. Também apresentado no CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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10. | | GRANJA, M. O. do; OLIVEIRA, R. M. E.; ROSA, S. D. V. F. da; VEIGA, A. D.; SOUZA, L. N. C. de; BAUTE, J. L. Qualidade fisiológica de sementes de diferentes cultivares de café com resistência à ferrugem. In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFLA, 29., 2016, Lavras. [Anais...] Lavras: Universidade Federal de Lavras, 2016.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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11. | | SOUZA, L. N. C.; ROSA, S. D. V. F. da; GRANJA, M. O.; OLIVEIRA, R. M. E.; VEIGA, A. D.; CLEMENTE, A. C. S. Seed physico-chemical characteristics of coffee clones resistant to rust in raw and toast samples. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 26., 2016, Kunming,Yunnan, China. Proceedings... ASIC - Association for Science and Information on Coffee, 2016. p. 118.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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12. | | VILELA, A. L.; OLIVEIRA, T. P.; ROSA, S. D. V. F. da; CARDOSO, D. B.; SOUZA, L. N. C.; STETPHANO FILHO, R.; SILVA, J. A. Sementes de Big Coffee: estudos preliminares da tolerância à dessecação e caracterização física. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 42., 2016, Serra Negra, SP. Produzir mais café, com economia, só com boa tecnologia: trabalhos apresentados. Varginha: Fundação Procafé, 2016. 466 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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13. | | COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; PEREIRA, C. C.; LOUSADO, A. V. C.; SOUZA, L. N. C. de; LIMA, V. A. Tolerance of Coffea arabica L. seeds to subzero temperatures after fast and slow drying. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 26., 2016, Kunming,Yunnan, China. Proceedings... ASIC - Association for Science and Information on Coffee, 2016. p. 119.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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